Szivar tárolás

A finom szivarok sok szempontból olyanok, mint a bor, az orchideák vagy az űrben utazó emberek. Természetesek, szervesek és érzékenyek a környezetükre. Ezek a hőmérséklet és a nedvesség gondosan ellenőrzött kombinációjának érett termékei.

Az első dolog, amit tudnia kell, hogy a szivarnak humidorban kell maradnia, amíg el nem szívják. Ha szükséges,a szivart egy lezárt műanyag zacskóban, egy kis, nedves papírtörlővel egy napig tárolhatja. De ha igazi szivarossá akar válni, a humidor elengedhetetlen felszerelés.

A humidor egy elegánsan egyszerű eszköz, amely a szivarokat a legjobb állapotban tartja azáltal, hogy hasonló körülmények között tartja őket, mint amelyekben a dohány nőtt, erjedt és sodorták.

Egy fűtött vagy légkondicionált helyiségben hagyva a szivar olyan gyorsan kiszáradhat és elpusztulhat, mint a legkényesebb virág – kevesebb mint egy óra alatt. Egy megfelelően karbantartott humidorban, amelynek légköre nagyon hasonlít egy trópusi sziget légköréhez, a szivar évekig eltartható.

Az elkötelezett szivarosoknak gyakran több humidorjuk van. Esetleg egy nagy, ami otthon marad, és egy kisebb, hordozhatóbb, amiben egy-két napra elegendő szivar mennyiséget tárolnak. Egyes szivarosok különböző humidorokat is tartanak a különböző szivarmárkákhoz. A humidorban a különféle szivarok illata keveredik vagy „házasodik”, és finom ízeltolódások következhetnek be, ha egyfajta szivart nagyon különböző szivarok mellett tárolnak.

MI A HUMIDOR?

A humidor egészen egyszerűen egy tároló doboz, amelyet úgy terveztek, hogy szabályozott légáramlást biztosítson, és olyan eszközzel van felszerelve, amely a belső páratartalmat 70-75 százalékos tartományban tartja; belső hőmérsékletét szűk, körülbelül 19-21 C-fok tartományban kell tartani. (Ha nincs valami a belső páratartalom fenntartására, az nem humidor, hanem csak egy doboz.) A humidorok minden méretben kaphatók. Utazási méretű humidorokban csak néhány szivar fér el; szoba méretű humidorokban több ezer doboz szivar található.

Vegye figyelembe, hogy a humidor nem zárt környezet. A légmentesen záródó, nedvesített tartályban a szivar valószínűleg penészesedik. Emiatt jobb, ha levegő kering a szivarok között a humidorban, mint ha túl szorosan préseli be őket.

Míg a humidornak szüksége van egy olyan eszközre, amely fenntartja a nedvességszintet, nincs szükség mérőóra. Néhány humidor azonban higrométerrel rendelkezik, amely a belső páratartalmat jelzi. Míg az analóg modellek (a kör alakú mérőeszközök belsejében tűvel) gyakran olyan vonzó stílust képviselnek, mint egy sportautó műszerfalán lévő számlap, gyakran pontatlanok. A digitális higrométerek viszont általában plusz-mínusz 2 százalékig megbízhatóak.

Nem számít, mit mond a hőmérő vagy a páratartalommérő, a humidor teljesítményének valódi mércéje a benne lévő szivarok állapota lesz. Ha a szivarok egy kis olajat eresztenek, a körülmények tökéletesek. Ha túl száraznak tűnnek, adjunk hozzá még vizet. Ha megpenészednek, ki kell dobni a szivarokat (valószínűleg egy-két könnycsepp a szemében), bármit is mond a páratartalommérő. Még a dohánybogárnak nevezett bogárfaj is létezik, amely gyorsan lyukakat fúrhat a humidorok tartalmán. Ez néha akkor fordul elő, ha a párásító több mint 24 órán keresztül 23 fok feletti hőmérsékletet tart.

A HUMIDOR FENNTARTÁSA

A humidorok karbantartása sokkal egyszerűbb, mint más kiegyensúlyozott környezetek, például a trópusi akváriumok. Csak zárva kell tartania a fedelet vagy az ajtót, és időnként desztillált vizet kell töltenie a párásító berendezésbe. (Ha normál csapvizet használ, a benne lévő ásványi anyagok valószínűleg összegyűlnek a párásítón, és csökkentik annak nedvességkibocsátó és -elnyelő képességét.)

Egy kis józan ész is segít. Ha a humidort szélsőséges hőmérsékleti hatásoknak teszik ki, például közvetlen napfénynek vagy egy légkondicionáló vagy radiátor tetején, az káros a humidorra és a szivarokra.

A HUMIDOR KIVÁLASZTÁSA

A humidorba való befektetés nagy döntés. A jó humidor nem olcsó, de nincs értelme a rossz humidornak. Az a páratartalommérő, amely nem tartja fenn állandóan a kívánt páratartalmat, bármilyen szép is, pénz- és szivarkidobás. Fontolja meg, hogyan tárolják borukat a borkedvelők. Egy befektetést védenek. Az Ön szivarja ugyanolyan értékes, és hasonló szintű törődést érdemel.

Az első lépés az, hogy eldöntse, milyen méretű humidort szeretne. Egy jó útmutatás az, hogy vásároljon egy kicsit nagyobb humidort, mint amennyire Ön szerint szüksége van.

Csakúgy, mintha új autót vásárolna, alaposan meg kell vizsgálnia a humidor felépítését és teljesítményét, valamint a felületét. Ha a varratok nem tökéletesek, vagy ha a sarkok nem szögletesek, hagyja azt a humidort.

Különös figyelmet kell fordítani a peremre és a fedélre, valamint arra, hogy hogyan illeszkednek egymáshoz. A fedélnek szorosan le kell zárnia. A humidor fedélnek nem szabad teljesen "lezárnia"; lehetővé kell tennie egy kis mennyiségű levegő keringését a dobozon belül és kifelé. De minden látható vetemedés azt jelenti, hogy túl sok levegő jut be és túl sok nedvesség távozik, még akkor is, ha van egy "ajak", amely belefér a fedél belsejébe.

A nehéz fedél általában előny. Sok humidor, még azok is, amelyek zárral rendelkeznek, a fedél súlyára támaszkodnak, hogy szorosan zárva maradjanak. Ez azonban kihívást jelent. A humidot úgy kell megtervezni, hogy egyensúlyban legyen, akár nyitott, akár zárt állapotban van. Ha a fedél túlságosan kinyílik, súlya miatt a humidor felbillenhet vagy felborulhat. Ha a fedél nem nyílik elég messzire ahhoz, hogy függőleges helyzetben is egyensúlyban maradjon, előfordulhat, hogy visszaesik az ujjaira.

Az első dolog, amit a humidor belsejében észre kell venni, az a párásító berendezés. A legtöbb párásító eszköz egyszerű – alig több, mint egy szivacsanyag vagy egy palack, amely lassan bocsát ki nedvességet. (Bármilyen egyszerűek is, ezek az eszközök még mindig fényévekkel előrébb járnak egy régimódi párásító berendezésnél: az almamagnál.) A megfelelő párásításban a legnagyobb változó a jó felépítés után nem az, hogy milyen típusú párásító rendszerrel rendelkezik, hanem az, hogy nem felejti el rendszeres időközönként hozzáadni a szükséges vizet vagy vegyszereket.

Keressen egy meglehetősen nem aromás cédrussal bélelt humidort, például spanyol cédrust. A cédrus felszívja és újra kibocsátja a nedvességet oly módon, hogy elősegíti a finom szivarrá kevert dohányok öregedését és érését.

A Humidor tálcák megkönnyítik a gyűjtemény rendszerezését és időnként forgatását. A humidor belsejében változó a páratartalom, annak ellenére, hogy a különböző rések elősegítik a belső levegő keringését, és csökkentik annak valószínűségét, hogy az alapfa és a furnér meghajoljon vagy elváljon. Ebben a mikroklímában a legszárazabb szivarokat a lehető legtávolabb helyezze el a párásító berendezéstől, hogy a lehető leglassabban és egyenletesebben érje el újra a megfelelő hidratálást.

A fogantyúk hasznosak lehetnek a nagyobb humidorokon, különösen akkor, ha a humidort egy szobában mozgatja, miközben szivart kínál. Ha azt tervezi, hogy a humidort asztalra vagy tálalószekrényre helyezi, a filc alj segít megvédeni a humidort és a bútorokat.

Egyes humidorok fedelének alján mágnesek vannak elhelyezve, így ott szivarvágót tárolhat. Ez jó, mivel megakadályozza, hogy rossz helyre tegyen egy drága vágót, és rossz, mert gyakrabban nyitja ki a humidort, vagy hosszabb ideig hagyja nyitva. Mielőtt izgalomba jönne egy fedélmágneses humidortól, mindenképpen tájékozódjon arról, hogy mennyibe fog kerülni az a vágó, amelyet tartania kellene. Ha van ollója vagy drágább guillotine vágója, fontolja meg, hogy egy elegáns lánccal rögzítse a humidorhoz, amely garantálja, hogy a vágó bármikor elérhető lesz.

Jó felépítésű és jellemzőkkel rendelkező humidort találni nem olyan nehéz, mint amilyennek hangzik. A jobb humidorgyártók fanatikusak a minőségellenőrzés iránt. Sőt, a jó hírű dohányboltok még az apró funkcionális hibákkal is visszautasítják a humidorokat.

Miután eldöntötte az összes alapelemet és kiegészítőket, hagyhatja magát elkápráztatni a dizájnokkal és a felületekkel. Csodálja meg a csillogó ritka fafelületeket, ragadja meg a fénypontokat a mélyen dús lakkfényben táncolva, vagy tanulmányozza a bonyolult intarziaképet. Csodálkozzon el néhány íveltebb és szoborszerűbb formán. Ön egy műalkotást vásárol. Győződjön meg róla, hogy szereti: valószínűleg még sok éven át fontos része lesz otthonának vagy irodájának.

 HOGY SZÁLLÍTSA A SZIVAROKAT

Ha szivart visz magával utazásaira, meg kell óvnia a fizikai sérülésektől, valamint a kiszáradástól. Az utazó humidorok ideális megoldást jelentenek. Sokuk elég kompakt ahhoz, hogy könnyen becsússzon az aktatáskájába vagy a repülőgép fedélzetén lévő kis táskába (nem valószínű, hogy ott dohányozhat).

Utazó humidor vásárlásakor először győződjön meg arról, hogy az Ön által kedvelt méretű és alakú szivarok elférnek benne. Ezután ellenőrizze a tartósságát. Nem számít, mennyire óvatos, az utazási humidor eléggé lökdösődik. Győződjön meg arról, hogy van egy zsanérja, amely ellenáll egy kis visszaélésnek és az ismételt nyitásoknak. (Ha Ön gyakori nemzetközi utazó, akkor azon kaphatja magát, hogy folyamatosan kinyitja a kubai szivarra vadászó vámellenőrök ügyét.) Egy hosszú "zongora" zsanér, amely a humidor hosszában fut, általában jobb, mint kettő vagy több. Győződjön meg arról is, hogy a párásító egység a helyén marad, amikor taxihoz száguld, vagy a táskáját a fej feletti rekeszbe dugja.

Még ha nem is utazik sokat, akkor is szüksége lehet egy utazó humidorra. Rendkívül kényelmesek egy ideiglenes szivarraktár felállításához otthona másik részében. Tökéletesek arra is, hogy néhány szivart párásítva tartsanak, amikor új humidort üzemel be.

Néha azonban még egy utazó humidor is túl sok. Akkor érdemes tubokra és szivartokokra hagyatkozni. A tubók – a tubusokba csomagolt szivarok, amelyek segítik a megfelelő párásítást, miután kiveszik őket a párásítóból – jó megoldást jelentenek egyenként.

Vásárolhat elegáns ezüst, fa vagy bőr szivartartót, amit megtölt azokkal a szivarokkal, amelyeket aznap elszívni remél, és minden este vissza kell vinni azokat a szivarokat, amelyeket aznap nem szívott el. Ha mindig ugyanazt a fajta szivart szívja, olyan tokot kaphat, amely pontosan illeszkedik a szivarjaihoz – megfelelő átmérőjű ujjakkal és teleszkópos képességgel, ha a hosszú szivarokat kedveli. Az ujjas tokok a legjobb védelmet nyújtják, mert még egyetlen szivar is szilárdan a helyén van, és nem gurul és nem pattog belül. Ha azonban sokrétűen dohányzik, valószínűleg egy „nyitott” tokot szeretne vásárolni – elválasztók vagy formázott ujjak nélkül –, amely többféle méretben is használható.

Amikor szivartartót vásárol, azt a kabátot viselje, amelyiknek a legkisebb zsebe van a gardróbban lévő összes ruhadarab közül. Győződjön meg arról, hogy a tok illeszkedik, és hogy az ebből eredő dudorral együtt tudjon élni. Ellenkezőleg, ha legközelebb öltönyt, vagy kabátot szeretne felvenni, feltétlenül hozza magával a szivartartóját. Egy jó szabó képes lesz úgy alakítani a ruhadarabot, hogy a táskát anélkül hordhassa, mintha pisztolyt csomagolna.

A megfelelő szivartartó kiválasztása eltarthat egy ideig; több változat van, mint azt várná. A szivartokok ugyanolyan kidolgozással készülnek, mint a finom lábbelik, és szinte ugyanannyi stílusban kaphatók. Válasszon gondosan. A finom szivartartó nemcsak rendkívül funkcionális, hanem olyan kiegészítő is, amely megkülönbözteti Önt, mint ízléses embert.

Vissza a blogba