Szivar formák, méretek és színek

Formák és méretek

A szivarformák mérete márkánként nagyon eltérő lehet, ezért fontos a szivar méretének és alakjának leírása. A szivarokat két tényező méri: a hosszúság, amelyet hüvelykben adnak meg, és a "gyűrűméret", amely a szivar átmérőjének jelölése a hüvelyk 64 részében van. Egy 42-es gyűrűs szivar például 42/64 hüvelyk átmérőjű.

Nincs összefüggés a szivar mérete és erőssége között. Az enyhe dohányból készült 8 hüvelykes szivar lágy lesz, míg a vékony, rövid szivar erős dohányokkal sodorva erősebb lesz. Míg a szivar erősségét a sodort dohány határozza meg, a vékony szivarok hajlamosak forróbban égni, mint a kövérebbek. Szintén fontos megjegyezni, hogy nincs összefüggés márkánként: az egyik vállalat koronája valószínűleg nagyon eltér a másikétól.
  

Parejos

A parejos egyenes oldalú szivar; a legtöbbnek nyitott lába van a meggyújtáshoz, és ezt dohányzás előtt le kell vágni. Lehetnek kerekek vagy dobozba préseltek, ami azt jelenti, hogy a szivar oldalait a csomagolás előtt négyzet alakúra préselték, vagy bizonyos esetekben nyomással a dobozban.
Corona
Ez az a viszonyítási alapméret, amelyhez képest az összes többi méretet mérik. A hagyományos méretek 5 1/2-6 hüvelyk, a gyűrű 42-44.
Padrón 1964 Anniversary Series Corona Maduro
Petit Corona
Alapvetően egy miniatűr korona, ez a szivar általában körülbelül 4,5 hüvelyk méretű, gyűrűje 40-42.
Ashton Cabinet Selection Trés Petite

Churchill
Nagy koronaformátum. A szabványos méretek 7 hüvelyk x 47 gyűrűs nyomtáv.
Brick House Churchill
Robusto
Rövid, kövér szivar, amely Amerikában a legnépszerűbb szivarméret lett. A méret általában 4 3/4-5 1/2 hüvelyk, 48-52 gyűrűs nyomtáv.
Arturo Fuente Don Carlos Robusto
Corona Gorda
Ezt a szivart torónak is nevezik, és folyamatosan növekszik a népszerűsége. A hagyományos méretek 5 5/8 hüvelyk x 46 gyűrűs, de népszerűvé váltak a 6 hüvelyk x 50 gyűrűs szivarok is.
Oliva Serie V Melanio Maduro Toro
Double Corona
A dupla koronák nagy füstök, és a szabványos méretek 7 1/2-8 1/2 hüvelyk a 49-52 gyűrűs szelvényen. Manapság egyre kevesebbet látni a szivarboltokban, különösen a nem kubai szivarvilágban.
Hoyo de Monterrey Double Corona

Panetela

Hosszú és vékony, ennek a méretnek a népszerűsége csökkent az elmúlt években. Ennek ellenére elegáns méret, széles, 5-7 1/2 hüvelyk közötti hosszvariációval, 34-38 gyűrűs átmérővel, és jó néhány panetela copfos sapkával van befejezve. Az ebbe a kategóriába tartozó 7 hüvelyknél hosszabb szivarokat gyakran "gran paneteláknak" nevezik. A lándzsa az ínyencek körében nagyra becsült részhalmaz.

Cohiba Lancero

Lonsdale

A lonsdale általában hosszabb, mint egy korona, de vastagabb, mint a panetela, klasszikus mérete 6,5 hüvelyk x 42 gyűrű.

Montecristo No. 1

 Grande 

A Grandes, a legvastagabb szivarforma a 21. század hajnala óta tört be a színre. Ezek a zsíros szivarok, amelyeket egykor divatosnak tartottak, Kubán kívül szinte minden nagyobb prémium szivargyártó portfóliójába kerültek. A 60-as vagy annál kövérebb gyűrűknél némelyik eléri a 70-et vagy a 80-at is. Ahhoz, hogy a szivart grande-nak tekintsék, a szivarnak legalább 4 3/4 hüvelyk hosszúnak kell lennie.


Rocky Patel Sixty Sixty

Figurados

Bár a szivarok többsége parejo, egyre több szivargyártó cég bővíti portfólióját kreatívabb formájú szivarokal. Ezeket a szivarokat figurádónak hívják, és minden olyan szivart tartalmaznak, amely nem egyenes oldalú henger. Bár a szivarkészítők a formákról alkotott értelmezései ugyanolyan széles körben változnak, mint a szivarban lévő ízek, a figurádók alapvető kategóriái a következők:
Pyramid
A piramisok vágott lábú szivarok, mint a parejos, de a fejük egy pontig elkeskenyedik. A szivarok általában 6-7 hüvelyk hosszúak, a fejnél körülbelül 40-es gyűrűvel, amely 52-54-ig terjed a lábfejnél. A piramist azért becsülik, mert a kúpos fej lehetővé teszi, hogy a szivar összetett ízei összeolvadjanak a szájban.
Montecristo No. 2
Belicoso
A hagyományos belicosos rövid piramisok, gyakran kissé lekerekített piramisfejjel. Gyakran 5-5 1/2 hüvelyk méretűek, körülbelül 50-es gyűrűvel. A mai belicosók azonban gyakran elkeskenyedő fejű coronák vagy corona gordák. Az elmúlt években mini-belicosókat, rövid szivarokat is gyártottak kis gyűrűs mérőkkel és kúpos fejjel.
Bolivar Belicoso Fino
Torpedo
A torpedókat nem osztályozzák olyan alaposan, mint sok más szivarméretet, és általában a piramis kategóriába tartoznak. Általánosságban elmondható, hogy a szivargyártók a torpedó kifejezést egy élesebb hegyű piramis közvetítésére használják.
Montecristo 1935 Anniversary Nicaragua No. 2
Perfecto
A perfectónak mind elkeskenyedő talpa, mind elkeskenyedő feje van, jellemzően középen dudorral. Perfectos nagyon hosszú, bár jó néhány kisebb termetűt látni. A szimmetrikustól, mint a képen látható, kicsit bombának tűnő Aurora Preferidos, a szabadabb formákig, mint például az Arturo Fuente Hemingway sorozat különböző formájú szivarjai.
Aurora Preferidos Gold
Culebra
A múltban népszerűbb, mint manapság, a culebra a szivar talán legegzotikusabb formája. Három egymásba fonott és zsinórral átkötött panetelából áll, amelyeket egy szivarként árulnak. Ezután a három részt kifonják és külön-külön elfüstöljük. Általában 5-6 hüvelyk hosszúak, a culebrák leggyakrabban 38-as gyűrűvel rendelkeznek. Mivel manapság nehéz beszerezni, érdemes megosztani a másik két szivarfonatot két barátjával, így különleges alkalommá változtatja a culebra elszívását.
Partagás Culebra
Diadema
A diadémák nagyon nagy figurák, mind a fejen, mind a lábfejen elkeskenyednek, néha nyolc hüvelyk vagy annál hosszabbak. Az egyik legnépszerűbb diadéma a Salomone méret. Minden Salomone diadema, de nem minden diadéma szalomon.

Cuaba Salomon

Colors

A szivarburok széles színválasztékban kapható, a leghalványabb zöldtől és sárgától a sötétfeketéig. Ahogyan hét alapszín alkotja a szivárványt, úgy a csomagolások között is hét alapszín különböztethető meg, az egyes színek között végtelen számú árnyalattal. A színjelölések megértésének egyszerű módja, ha emlékezünk arra, hogy ahogy Colorado állam az Egyesült Államok közepén található, a „colorado” szín a színtartomány közepén található.

A csomagolólevelek színűek a dohányfeldolgozás sokféle módja és az alkalmazott dohányfajták sokfélesége miatt. Ezenkívül a napfény is szerepet játszhat: a napfényben termesztett burkolat általában sötétebb, mint az egyenértékű magtörzs árnyékában termesztett burkolóanyaga.

A világostól a sötétig a hét általánosan használt csomagolószín leírás a következő:

Double Claro (also called Candela)

Double Claro

Ez a borítás világoszöld, egy olyan árnyalat, amelyet egy hő hatására gyorsan száradó eljárás hoz létre, amely bezárja a dohány zöld klorofillját. Évekkel ezelőtt ez a csomagolóanyag rendkívül népszerű volt az Egyesült Államokban, és az európaiak szórakoztatására szolgált.

Claro

Claro

Világos sárgásbarna színű, amelyet leggyakrabban úgy érnek el, hogy árnyékban termesztenek sajtvászon sátrak alatt, korán leszedik a növényeket és levegőn szárítják a leveleket. Ízben ezeknek a csomagolóanyagoknak kevés a kínálata, és lehetővé teszik, hogy a töltődohány ízei uralják a szivar ízét.

Colorado Claro
Colorado Claro
Világos vörösesbarna; gyakran közvetlen napfényben termesztik, és szedés előtt tovább érik.
Colorado
Colorado
A színskála közepe. Ezek a szivarok közepesen barnától a barnásvörösig terjedő színűek, ízük telt, bár illatuk lágy és finom. Ezeket a csomagolóanyagokat gyakran árnyékban termesztik.
Colorado Maduro
Colorado Maduro
Sötétebb, mint a colorado, világosabb, mint a maduro.
Maduro
Oscuro
Ezt az éjfekete burkoló árnyalatot úgy érjük el, hogy a leveleket a lehető leghosszabb ideig a növényen hagyjuk, csak a növény tetejéről származó leveleket használjuk fel, és különösen hosszú ideig erjesztjük őket. Leggyakrabban brazil vagy mexikói eredetű, az oscuro csomagolások gyakran nagyon durvaak, az extra erjedés eredményeként. Ezt a kategóriát néha "feketének", "négernek" vagy "kettős madurónak" nevezik.
Vissza a blogba