Szivar fajták

Tehát többet szeretne megtudni a szivarokról? Nos, üdvözöljük az egyik legszebb és legklasszikusabb hagyományban. A szivar megbecsülése régre nyúlik vissza, és gazdag történelem kapcsolódik hozzá. A Winston Churchill száján lógó, hosszú szivar ikonikus képeitől a második világháború alatt Michael Jordanig, aki egy újabb NBA-bajnoki címet nyert, a szivarok hősi bravúrokat és ünneplést jeleznek. De elég egyszerűek is ahhoz, hogy egy kellemes estén a teraszon élvezhessük őket.

Ha még nem ismeri a szivart – vagy még akkor is, ha igen –, sok a tanulnivaló. Nem kell ismernie minden csínját-bínját ahhoz, hogy élvezze valamelyiket. De a fortélyok megismerése és megértése a szórakozás része. Nemcsak ez, hanem minél többet tud a szivarfajtákról, annál valószínűbb, hogy be tudja azonosítani azokat a típusokat és stílusokat, amelyeket leginkább szeret, ami lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki a szivar iránti érdeklődéséből.

A szivarklubhoz való csatlakozás előnye, hogy mindenféle szivarfajtával találkozhat – forma, szín, méret és márka szerint. Számos lehetőséget kipróbálhat, hogy felfedezze, mit élvez. Miközben belegázol a szivartudás medencéjébe, ne essen túlzásba. Ne feledje, a szivarozás az élvezetről és az ünneplésről szól. Vegyen be mindent szabadidejében, és tanuljon menet közben.

SZIVAR ALAPOK

Először is beszéljünk a szivar anatómiájáról. A szivarok elsősorban három kulcselemből készülnek: a csomagolóanyagból, a kötőanyagból és a töltőanyagból. Vannak más funkciók is - a sapka, a láb és a szalag. Ezek mindegyike minden szivarnál különbözik, így minden dohányzási élmény egyedi.

CSOMAGOLÁS

Míg más dohánytermékek sodrópapírt használnak, a szivarokat dohánylevélbe csomagolják. A burkolat a szivar külső rétege, amelybe az összes többi dohányt becsomagolták és sodorták. A csomagolás talán a legszembetűnőbb része a szivarnak, mivel ez az első dolog, amit meglát. Ennek eredményeként a szivargyártók nem csak a csomagolás kiválasztásában, hanem azok feldolgozására is nagy gondot fordítanak.

A burkolóanyagként előállított leveleknek foltoktól mentesnek, simának és egyébként vonzónak kell lenniük. De ez nem minden esztétika: jó ízének is kell lennie. Valójában a burkolatok felelősek a szivarszívás során megkóstolt ízek nagy részéért.

Az a kiterjedt folyamat, amelyen keresztül megy – a termesztés körülményeitől az érlelésen át az erjedésig – mind a színek széles skáláját eredményezi. A csomagolás színe feltűnővé vagy meglehetősen gyakori megjelenésűvé teheti. Bár a színnek nem feltétlenül van köze az ízhez (ez a növekedési körülményei és az erjedés eredménye), de hatással van az esztétikára.

A csomagolóanyagokat leggyakrabban a termesztési területről nevezik el (például Connecticut Shade vagy Ecuador Habano). Sok esetben a nagyon népszerű magvak világszerte elterjedtek. Míg ezek közül a különösen jól ismert burkolólevelű növények közül sok Kubában indult, mára New Englandtől Hondurason át Indonéziáig termesztik őket.

Végül a csomagolóanyagok két kategóriába sorolhatók: természetes (vagy világos színű) vagy Maduro (sötét színű). A természetes borítások a nagyon világos barnától a természetes aranysárgáig terjednek. A Maduro-csomagolások színüket elsősorban az erjesztési folyamatból nyerik, ami lehetővé teszi, hogy a sötétbarnától a koromfeketéig többféle színt kapjanak.

Néhány burkolólevél a színük alapján azonosítható – és hét szín található a spektrumon. Ezekről a levelekről, az általuk képviselt színekről és ízprofilokról lentebb, a színek részben olvashat. Itt vannak további, szintén gyakori burkolólevélfajták.

Corojo

Ez a hondurasi levél, amely korábban Kubából származott, népszerű csomagolóanyag az Egyesült Államokban. Középbarna, közepesen fűszeres.

Habano

Egy másik kubai mag, de Nicaraguában termesztik, a Habano erőteljes ízprofillal rendelkezik. Fűszeresebb, mint a Corojo, és nem biztos, hogy élvezetes azok számára, akik csak most kezdenek kísérletezni a szivar megismerésével.

Criollo

A Corojo és a Habano előtt ott volt a Criollo. Lehet, hogy nem olyan népszerű, mint egykor volt, de régebben a kubai szivarcsomagolóként ismerték. Egy kis fűszert kínál, de ezt jól kiegyenlíti némi jelenlévő édesség.

Rosado

A rosado levelei kubaiak és gyönyörű vörösesbarnák. Sajnos ezek a legritkább levelek közé tartoznak, bár ma már Kubán kívül termesztik őket. Fűszeres és földes, ízletes falat.

Szumátra

Nem, nem csúsztunk el, és nem kezdtünk el a kávéról beszélgetni. De az ugyanabból a régióból származó babhoz hasonlóan ezek a levelek édesek és enyhék. Mivel könnyűek, általában olyan szivarokhoz használják, amelyek fényessé akarják tenni a kötőanyagot és a töltőanyagot.

Kamerun

Ezekkel a Közép-Afrikában termesztett levelekkel nem különösebben könnyű dolgozni, mivel kisebb mennyiségű aromás olajat tartalmaznak és kevésbé rugalmasak. A kameruni levelekbe csomagolt szivarok még mindig telt ízűek.

KÖTŐANYAG

A csomagolóanyag alatt kötődohány található. Ha nem figyeltél nagyon egy szivarra, vagy nem bontottad le, akkor lehet, hogy észre sem vetted, hogy ott van. Míg a csomagolás esztétikát és ízt biztosít, a kötőanyagot úgy tervezték, hogy szerkezeti integritást biztosítson a szivarnak, és segítse az egyenletes égést, ugyanakkor meghatározza az alakot és a méretet is. Valójában a legtöbb kötőanyag-levél egyáltalán nem ad semmilyen ízt. Általában vastagabbak és gyengébb minőségűek, mint a szivarban lévő dohány többi része.

Ez azonban nem mindig van így. Egyes csúcskategóriás szivargyártók foltos burkolatleveleket használnak kötőanyagként, és további ízprofilokat adnak a füstnek.

A kötőanyag-leveleket a görgők többféle tulajdonsága alapján választják ki: szilárdságuk, rugalmasságuk, nedvszívó képességük, valamint a meggyújthatóságuk és elégethetőségük miatt.

Végső soron a kötőanyag levelei a dohánynövény három részéből származhatnak. A növény felső részéből kiválasztott kötőanyag levelek – amelyek a legtöbb napfényt kapják – általában a drágább oldalon lévő szivarokat eredményezik. Ezek általában a fent említett foltos burkolólevelek. A közepéről vettek általában erősebbek és rugalmasabbak, míg a leggyakoribbak – a növény aljáról vett levelek – szinte semmilyen ízt nem adnak.

TÖLTŐANYAG

A középpontban a töltődohány áll. A töltőanyag adja a szivar nagy részét, és – nyilvánvalóan – ez az, ami a kötőanyag és a csomagolóanyag belsejében hengerelt. A töltőanyag minősége, valamint a henger készsége nagy szerepet játszik abban, hogy dohányzás közben milyen könnyen halad át a levegő a szivaron. Ha túl szorosan csomagolják, az oxigén nem tud átjutni a dohányon. Ez olyan szivart eredményez, amelyet nehéz elszívni, és nem ég egyenletesen. Alternatív megoldásként a túl lazán becsomagolt töltőanyag gyorsan és forrón megéghet, így a dohányos számára túlságosan kényelmetlenné válik.

A töltőanyag általában dohánykeverék, amelyet úgy terveztek, hogy kiegészítse – vagy ritka esetekben akár felülmúlja – a csomagolás ízét. Az ízprofilok számos tényezőtől származnak, beleértve az országot és az éghajlatot, amelyben a dohányt termesztették, a dohány törzsét, valamint az érlelés és feldolgozás folyamatát.

Ezenkívül a kötőanyaghoz hasonlóan a dohánynövény azon része is befolyásolja az ízt, amelyről a töltőanyagot betakarítják. Az alsó levelek enyhébbek, a középső levelek erősebbek, de nem teljes ízűek, míg a növény tetejéről származó levelek – amiket a legtöbbet éri a napfény – tele vannak merészebb ízekkel.

SAPKA

A szivar fejében van a sapka (ez az a rész, amelyet a szájába kell tenni). A sapka nagyban hozzájárul a szivar alakjához. Például szabványos formában a sapka lekerekedik a vállnál: észrevesz egy varrást, amely jól látszik a csomagoláson. A torpedó alakja viszont drámaian elvékonyodik egy pontig.

A kupak a szivarnak az a része, amelyet elszívás előtt levágunk. Vágáskor fontos, hogy tiszta, gyors levágást készítsen, hogy megőrizze a csomagolás sértetlenségét dohányzás közben. A lyukasztóvágóktól az ékvágókig többféleképpen is vághat egy szivart a kívánt húzás elérése érdekében, és érdemes kísérletezni a különböző vágásokkal, hogy meghatározza a preferenciáját. A hagyományos szivarok esetében általában nem érdemes a váll alá vágni – körülbelül egy fillér nagyságúra. Torpedóformához vágja le apránként a kupakot, és rajzoljon rá, hogy lássa, mekkora légáramlást kap.

TALP

A szivar fejével szemben a talp – ez az a rész, amelyet meggyújtasz. A legtöbb elterjedt szivarforma esetében a talp lapos, ami szép, egyenletes égést tesz lehetővé (amíg helyesen izzik). Más szivarformák elvékonyíthatják a talpat. Ez lehetővé teszi, hogy az első néhány húzásnál több ízt kapjon, köszönhetően a kiegészítő csomagolólevélnek. A jó láng elérése érdekében hatékony fáklyagyújtó használatát javasoljuk. Nemcsak szórakoztatóak és csúcstechnológiásak, hanem hatékonyak és lehetővé teszik, hogy egyenletesen égjen a talp.

GYŰRŰ

A szivargyűrű inkább stílus, mint lényeg. Nem része a szivar természetes részének, és biztosan nem égeted el. Inkább a márka része – ez segít megkülönböztetni a szivart a boltban vagy a humidorban lévő többitől. Eredetileg az Európába importált kubai szivarok azonosítására használták, de ma már szinte minden szivaron megtalálható a boltban.

Sok gyűrű lehet egyszerű, kicsi, és a márka nevét viseli. Mások sokkal bonyolultabbak lehetnek, sokféle színt, emblémát, festményt és egyéb dekorációt használnak.

Egyes rajongók szivargyűrűket gyűjtenek kedvenc szivarjaik emlékére. Ez végső soron rajtad múlik, de minden bizonnyal észre fogod venni a különbséget, ha átnézed a különböző márkákatt, és sok olyan bonyolultságot találsz, amelyek minden gyűrűt egyedivé tesznek.

 

 

SZÍN

A szivar egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a színe. A legtöbb szivarban sokféle szín áll rendelkezésre, és mindegyik a csomagolásnak köszönhető (mivel ez a szivar legkülső eleme). Mint fentebb említettük, a csomagolólevelet többféle ok miatt választják ki, például simasága, tökéletessége, foltmentessége és természetesen színe miatt.

A csomagolás színét sok minden határozza meg. Például az, hogy hol termesztik, a dohány fajtája és hogy mennyi napsütést kap, mind befolyásolja a színét. A szín azonban a feldolgozás és az erjedés hatásaiból származik.

Végső soron hét fő szín határozza meg a szivarok többségét.

Candela (vagy Double Claro)

A Candela világoszöld/barna. Ez a nagyon gyors száradási folyamat eredménye. A nagy hő felfogja a dohánylevél klorofillját. Édesek, de az ízük is nagyon könnyű.

Claro

A Claro leveleit korán leszedik – általában olyan növényekről, amelyeket sajtkendő alatt termesztenek, hogy korlátozzák a napfényt – és levegőn szárítják. Nem különösebben ízletesek (de nagyon enyhe édességet adnak), ezért a Claro-csomagolások általában olyan szivarokban fordulnak elő, amelyek azt szeretnék, hogy a töltőanyag-keverék ragyogjon.

Colorado Claro

Ezeket a vörösesbarna leveleket közvetlen napfényben termesztik, és hosszabb ideig hadják a növényen, mielőtt leszedik őket.

Colorado

A színspektrum kellős közepén ülve a Colorado-csomagoló levelei barnától barnásvörösig terjednek. Általában árnyékban termesztik, és sok ízt kínálnak a szivarnak. Teljes ízük ellenére aromáik gyakran nagyon könnyedek.

Észre fogja venni, hogy a Colorado-csomagolásnak technikailag három változata létezik. A Colorado Claro nyilvánvalóan a világosabb a három közül, ahogy a Colorado Maduro (lent) a sötétebb.

Colorado Maduro

Az utolsó lépés a teljesen sötét Maduro előtt, a Colorado Maduro erős barna árnyalatú, néha vörös árnyalatokkal.

Maduro

A Maduro levelei egészen határozottan eltérnek természetes (világosabb) testvéreiktől. A Madurót, ami spanyolul érettet jelent, hosszú ideig érlelik. A kikeményítési folyamat általában vagy nyomáskamrát vagy hosszabb erjesztést foglal magában, átlag feletti hő mellett. Ez a folyamat mélyvörös, sötétbarna vagy néha fekete leveleket eredményez.

A Maduro burkolatok nem csupán színek, hanem sok ízt kínálnak szivarjaiknak is. A maduro levelekbe csomagolt szivarok valószínűleg merészek és édesebbek lesznek, mint a természetes társaik.

Oscuro (vagy Double Maduro)

A csomagolóanyagok egyszerűen nem lesznek sötétebbek ennél. Ezek a csomagolóanyagok kizárólag a dohánynövény tetejéről származnak, és különösen hosszú ideig erjesztik. Előfordulhat, hogy az Oscuro burkolatok nem olyan simák, mint a többi csomagolás, nagyrészt a kiterjedt feldolgozás miatt. Nagyon édesek és nagyon gazdagok. Nevezik „fekete” vagy „néger” burkolólapoknak is.

MÉRET

A szivarok mérete nagyon eltérő, de mindegyiket következetesen két tényező alapján mérik.

Először is a hosszuk, amelyet mindig hüvelykben adnak meg.

Másodszor, a gyűrűjük. Ez a szivar átmérője, és 64 hüvelykben mérik. Az alábbiakban megvizsgáljuk a különböző formájú szivarok általános hosszát és méretét.

 ALAK

A rendelkezésre álló méretek széles választéka miatt a szivarformák is változnak. Nagyon. Márkáról márkára rengeteg különbséget talál, amelyek izgalmassá és ijesztővé teszik a következő füstölő kiválasztását.

Ennek ellenére a szivarokat elsősorban két formára osztják: parejo és figurado.

A parejo szivar messze a leggyakoribb. Egyenes oldalúak, nyitott lábúak, dohányzás előtt le kell vágni. Az alábbiakban felsoroljuk a gyakori parejo formákat és azok „vitoláit” vagy méreteiket.

Korona

A Corona talán az összes szivar bárja. Nagyon gyakoriak és nagyon népszerűek.

Hossz: 5 ½ - 6 hüvelyk
Gyűrűmérő: 42-44


Toro

A Corona Gordónak is nevezett Toro szivarok nagyobbak és tele vannak ízekkel.

Hossz: 5 ⅝ - 6 hüvelyk
Gyűrűmérő: 46-50

Robusto

Az alacsony és kövér Robusto az Egyesült Államok kedvenc szivarja.

Hossz: 4 ¾ - 5 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 48-52

Churchill

Nyilvánvalóan a széles körben ismert és gyakran idézett brit miniszterelnökről kapta a nevét, a Churchill egy nagyobb Corona stílusú, és hosszú – lehetővé téve a töltődohány további fűszerezését a füst alatt.

Hossz: 7 hüvelyk
Gyűrűmérő: 47-50

Dupla Corona

Extra hosszú, a dupla korona hosszúnak és vékonynak tűnik, de az extra hosszúság hosszabb égést tesz lehetővé, ami – akárcsak a Churchill – lehetővé teszi, hogy a füst ízesítse a töltődohányt további ízért.

Hossz: 7 ½ - 8 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 47 -52

Panatela

A vékony, mégis elegáns panatela hűvös égetése és nagy íze miatt a kedvenc szivar.

Hossz: 5-7 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 34-38

Lonsdale

A Lonsdale kifejezetten azok számára készült, akik hosszabb füstöt élveznek, mint amennyit a Corona megenged, de továbbra is biztosítja a Corona által kínált csomagolóanyag-töltőanyag egyensúlyt.

Hossz: 6 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 42

Rothschild

Feltalálójáról – az egyik gazdag európai bankmágnásról – elnevezett Rothschild jó arányban kínálja a magas töltőanyagot és a magas csomagolást a teljes íz érdekében.

Hossz: 4 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 48



A Figurados szinte minden más formát felölel. Míg a legtöbb szivarhenger parejo-t készít, sokan figurádókat is hozzáadnak, hogy kísérletezzenek az ízlel, a füstölési képességgel és az élvezettel.

Piramis

A piramisoknak nyitott lábuk van, de a fejük egy pontig elkeskenyedik. Hagyományosan apránként vágja le a fejet, hogy az ízlésének megfelelő húzást kapjon belőle. A piramisok méretei tartományban vannak, de lent találja az átlagos számokat.

Hossza: 6-7 hüvelyk
Gyűrűmérő: 52-54 (talpnál; keskenyebb a fejnél)

Torpedó

A torpedók nagyon hasonlítanak a piramisokhoz. Valójában a szivarok, amelyeket sok gyártó manapság torpedónak nevez, valójában piramisok. A torpedók fejüknél elkeskenyedtek, de valójában zárt lábuk van.

Hossz: 6 ½ hüvelyk
Gyűrűmérő: 52

Perfecto

A Perfecto a Torpedo és a Parejo stílus formás keveréke: domború középső és zárt lábfej, de lekerekített fej. A Perfectok mindenféle méretben kaphatók.

Hossz: 4 ½ - 9 hüvelyk
Gyűrűmérő: 38-48

Culebra

A Culebra az egyik legkülönlegesebb szivar a piacon. Gyakorlatilag három szivar egyben. Három panatelát alátöltenek, feltekernek, majd befonnak (igen, jól olvastad), és összefogják, és egy szivarként adják el. Bár technikailag egy szivarként is elszívható, nem erre való. Ehelyett el kell különíteni őket és megosztani egy különleges alkalomra. A culebrák nem különösebben gyakoriak, de ha találsz ilyet, tartsd a humidorban, és oszd meg barátaiddal, amikor ünnepelsz.

Hossz: 5-6 hüvelyk
Gyűrűmérő: 38

Diadema

A Diadema szivarok szinte komikusan nagyok, mivel hosszú, megszakítás nélküli füstölésre lettek tervezve. Ezek nagymértékben a gyártótól függenek – lehet zárt vagy nyitott lábuk, bár a fej általában elkeskenyedik, de nem egy pontig. Néha Presidente szivarnak is nevezik őket.

Hossz: 8 ½ hüvelyk+
Gyűrűmérő: 52+

MIÉRT FONTOS A FORMA?

Nyilvánvalóan sokféle formájú és méretű szivar van. De vajon az alak valóban változtat egy szivaron? Sok szempontból igen. Vannak nyilvánvaló esztétikai jegyek – sok figurádó forma ikonikus és érdekes, és böngészés közben biztosan felkelti a figyelmedet. Ugyanez vonatkozik a parejosra is: az egyedi stílusok drámai kinézetű stogiesszenvedélyeket tesznek lehetővé. A Churchill nevének hallatán egy parancsoló Winston képét varázsolja elő, hosszú szivarral az ujjaiban.

De a forma és a méret más okokból is számít. A forma végső soron hatással van a szivar ízére. Általában a parejos hosszabb ideig ég, mint a figurák. Bár ez a dohányzótól függ, az egyenes oldalak egyenletesebb füstöt tesznek lehetővé a szivaron.

A figuradok és kúpos fejük célja, hogy tölcsért hozzon létre a dohányos szájába, koncentrálva az ízt. Ez az oka annak, hogy a kis lépésekben történő vágás olyan fontos – a túl nagy vágás károsíthatja a csomagolást, és a szivar kibontását okozhatja. A kúpos láb is megváltoztatja a töltőanyag és a füstölt csomagolás arányát, megváltoztatva az ízprofilt a szivar égése során.

A szivar mérete is befolyásolja az égési sebességet. Például egy hosszú, széles szivar hűvösebben füstöl, mint egy rövid és vékony. Ez nemcsak a szivarszívás élményét változtatja meg, hanem az égés során a dohány ízére is hatással van. A lassabb, hűvösebb égés más ízeket eredményez, mint a forró, gyors égés. Ugyanakkor ez a lassabb égés lehetővé teszi, hogy a szivar füstje fűszerezze a szivarban lévő dohány többi részét, és idővel megváltoztatja az ízprofilokat.

Mivel a formák hatással vannak az ízre, a különböző szivarok, amelyeket ugyanazzal a dohánykeverékkel sodornak, mégis más-más ízvilághoz passzolhatnak. Az ugyanazt a dohánykeveréket tartalmazó, de torpedó- és tökéletes alakra sodort szivarok más ízűek lesznek, ha elszívják őket. A parejos a turmixgép által tervezett ízprofilok tökéletes példája.


Vissza a blogba